Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Vládnutí nestátních ozbrojených aktérů v selhávajících státech: Případ Hizballáhu

Abstract

Text se na příkladu libanonského hnutí Hizballáh zabývá fenoménem vládnutí nestátních ozbrojených aktérů v prostředích selhávajících států a podmínkami jeho vzniku. Argumentuje, že jedním z klíčových předpokladů vzniku a dlouhodobějšího udržení autority nestátního ozbrojeného aktéra je plnění funkcí obvykle asociovaných primárně se státem (tedy zajištění bezpečnosti, veřejných služeb a statků a legitimity své autority), jež selhávající stát není schopen vykonávat. Studie konkrétně ukazuje, jak Hizballáh dokáže nahrazovat či doplňovat libanonský stát v jednotlivých jeho funkcích a následně využít širokou síť institucí k posilování své politické autority. Díky specifickým praktikám a strategiím vládnutí Hizballáhu postupně dochází k významné proměně způsobů politické kontroly teritoria a jejich hybridizaci.

Keywords

nestátní vládnutí, bezpečnostní vládnutí, nestátní ozbrojení aktéři, teritoriální autorita, selhávající stát, Hizballáh, Libanon

PDF Consultation (Czech)

Author Biography

Jan Daniel

nar. 1987, působí jako interní doktorand na Katedře mezinárodních vztahů Institutu politologických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze. Absolvoval magisterský obor mezinárodní vztahy na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně a bakalářské obory mezinárodní vztahy a bezpečnostní studia tamtéž. Odborně se zabývá studiem ozbrojených nestátních aktérů, hybridních bezpečnostních režimů, Blízkého východu, mezinárodní politické sociologie a kritických teorií bezpečnosti. Během svých studií absolvoval stáž a studijní pobyty v Berlíně, Bejrútu a Boloni.