Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Analýza mnohostranných vyjednávání ve Světové obchodní organizaci

Abstract

Jedním z nejvýznamnějších současných globálních vyjednávání jsou mnohostranné rozhovory o liberalizaci obchodu v rámci kola z Dohá ve Světové obchodní organizaci (World Trade Organization – WTO). Navzdory shodě států na tom, že uzavření kola by bylo výhodné pro všechny zúčastněné, jednání trvají již více než dvanáct let. Text si klade jednoduchou otázku, zda v kole z Dohá vůbec existuje prostor pro kompromis. K zodpovězení otázky autor představuje rozsáhlý nový dataset zachycující zájmy téměř padesáti (největších) členů WTO. Tento dataset vychází z manuálního kódování projevů ministrů členských států na konferencích WTO v letech 1996–2011. Výsledky tohoto  kódování  jsou  následně  jednoduchým  způsobem  agregovány  a  kvantifikovány.  Na  základě herně-teoretické analýzy takto získaných dat autor následně nachází v jednáních poměrně rozsáhlou zónu shody mezi aktéry a rovněž takzvané Nashovo řešení vyjednávání. 

Keywords

multilaterální vyjednávání, Světová obchodní organizace, kolo z Dohá, liberalizace obchodu, kooperativní teorie her, negociační analýza

PDF Research Article (Czech)

Author Biography

Michal Parízek

nar. 1985, je asistentem v Institutu politologických studií na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze. Ve svém výzkumu se zabývá problematikou designu mezinárodních institucí, mnohostrannými vyjednáváními ve Světové obchodní organizaci a evropskou politikou. Vedle problematiky mezinárodních institucí a vyjednávání vyučuje mimo jiné teorii her a kvantitativní výzkumné metody. Studoval na Univerzitě Karlově, na University of Bath, Princeton University a na Freie Universität Berlin.