Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Úsilí o kontrolu zákazu biologických zbraní pokračuje

Abstract

Otázka zákazu biologických a toxinových zbraní se opět stala aktuální počátkem 90. let po skončení druhé války v Perském zálivu. I když v tomto konfliktu nebyly biologické zbraně použity, speciální inspekce OSN po skončení této války prokázaly, že se Irák nacházel v pokročilém stadiu vývoje biologických zbraní. Úmluva o zákazu vývoje, výroby a hromadění zásob bakteriologických (biologických) a toxinových zbraní a o jejich zničení byla podepsána již 10. dubna 1972 a v platnost vstoupila 26. března 1975. Přesto, že tato úmluva je v platnosti již více než čtvrt století, její nedokonalost nutí k dopracování mechanismů, které by v budoucnosti vyloučily riziko použití biologických zbraní. Z politických důvodů je považováno za neúnosné Úmluvu o zákazu vývoje, výroby a hromadění zásob bakteriologických (biologických) a toxinových zbraní a o jejich zničení změnit, anebo ji kolektivně zrušit. Proto bylo doporučeno vypracovat verifikační protokol k této úmluvě, který bude akceptovat současné výsledky vědy a techniky a současně odstraní její nedostatky. Úsilí o dopracování verifikačního protokolu pokračuje.

Consultation (Czech)

Author Biography

Ladislav Středa

Ladislav Středa, nar. 1950, po absolvování Vojenské akademie v Brně v roce 1973 vykonával řadu technických funkcí v ČSLA, především v oblasti výzkumu a vývoje prostředků ochrany proti zbraním hromadného ničení. Od roku 1996 je pracovníkem Úřadu pro kontrolu zákazu chemických zbraní. K problematice chemického odzbrojení publikoval řadu článků v odborném tisku.

Jiří Bajgar

Jiří Bajgar, nar. 1944, absolvent Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové (1967), CSc. (1973), docent (1981), DrSc. (1990). V současné době pracuje ve Vojenské lékařské akademii JEP Hradec Králové v oboru farmakologie a toxikologie. Je autorem řady přednášek, publikací v našem i zahraničním tisku, knižních publikací a učebních textů. Jako expert České republiky se účastní jednání Konference o odzbrojení a jednání o verifikačním protokolu k Úmluvě o zákazu vývoje, výroby a hromadění zásob bakteriologických (biologických) a toxinových zbraní a o jejich zničení.